Jeff Bezos – Menyalurkan dana USD10 billion untuk memerangi perubahan iklim

Jeff Bezos – Ketua Pegawai Eksekutif Amazon – baru sahaja mengumumkan beliau akan menyalurkan dana sebanyak USD10 billion untuk memerangi perubahan iklim.

Beliau telah mendedahkan kenyataan ini di dalam akaun Instagramnya. Dana ini akan disalurkan kepada “Earth Fund” yang telah diberikan nama sendiri oleh Jeff Bezos dan akan membantu membantu usaha untuk memerangi perubahan iklim yang menyebabkan wabak global telah merebak dengan penutupan ais, suhu yang semakin meningkat, hakisan pantai dan banyak lagi.

Dalam kenyataan di dalam akaun Instagram beliau untuk “Bezos Earth Fund”.

“Perubahan iklim adalah ancaman terbesar bagi planet kita. Saya ingin bekerja bersama dengan orang lain untuk memperkasa cara baru dan cara yang sesuai untuk meneroka  memerangi kesan buruk perubahan iklim di planet ini yang kita semua kongsi. Inisiatif global ini akan membiayai para saintis, aktivis, NGO – sebarang usaha yang menawarkan kemungkinan yang nyata untuk membantu memelihara dan melindungi dunia semulajadi. Kita boleh menyelamatkan Bumi. Ia akan mengambil tindakan kolektif dari syarikat besar, syarikat kecil, negara bangsa, organisasi global, dan individu. ⁣⁣⁣

⁣⁣⁣Saya menyalurkan dana USD10 bilion untuk memulakan dan akanmengeluarkan geran pada musim panas ini. Bumi adalah satu perkara yang kita semua mempunyai kongsi bersama – mari kita lindungilah, bersama-sama”.

https://www.instagram.com/p/B8rWKFnnQ5c/?utm_source=ig_web_copy_link

⁣⁣Bagi memastikan ketelusan dana ini telah disalurkan kepada NGO, saintis, aktivis dan banyak lagi, The Verge juga melaporkan bahawa kewangan tidak akan pergi ke arah pelaburan sektor swasta, melainkan memberi amal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
Enthusiast

Written by eppylio

Story MakerStory MakerYears Of MembershipYears Of MembershipStory Maker