30% Kluster Covid-19 berpunca daripada tempat kerja

KUALA LUMPUR (27 Okt): Kira-kira 30% kluster Covid-19 yang dilaporkan di negara ini sejak awal Januari dikaitkan dengan tempat kerja, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Sebanyak 62 kluster (30%) berpunca dari tempat kerja. Sehingga hari ini, terdapat 37 kluster aktif termasuk dua kluster yang baru ditemui hari ini, katanya dalam taklimat di televisyen. Dr Noor Hisham berkata, dua kluster yang terdapat di Sabah dan Labuan mempunyai 26 jangkitan.

Kluster Lintas di Kota Kinabalu mempunyai enam jangkitan yang disahkan. Kes-kes ini dikesan daripada hasil pemeriksaan di tempat kerja yang dijalankan semalam. Semua enam pesakit telah dimasukkan ke Hospital Queen Elizabeth. Mengenai kelompok Limbungan, ketua pengarah mengatakan kes indeks positif untuk Covid-19 semasa pemeriksaan berdasarkan kes hubungan rapat pesakit pada 15 Oktober.

“Dalam kluster itu, 20 orang telah diuji positif dari 383 individu yang menjalani pemeriksaan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata sebanyak 230 kluster Covid-19 telah dilaporkan di negara ini setakat ini. Sementara itu, sebanyak 111 kluster telah berhenti, kerana tiada kes baru Covid-19 yang dikesan selama 28 hari.

Kes Covid-19 baru di Malaysia menurun kepada 835 pada hari ini dari paras tertinggi berbanding 1,240 semalam, dengan 548 kes atau 67% dilaporkan di Sabah dan Lembah Klang.

Jumlah seluruh negeri Covid-19 kini berjumlah 28,640 lebih dari dua kali ganda daripada 11,224 kes pada 30 September.

Dua kematian baru dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kematian Covid-19 menjadi 238. 

– Sumber daripada www.theedgemarkets.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
Enthusiast

Written by eppylio

Story MakerStory MakerYears Of MembershipYears Of MembershipStory Maker