Bolehkah anda mendapatkan wang anda kembali jika kondominium yang dibeli runtuh sebelum siap di Malaysia?

Jika anda terbaca berita pada 14 Februari 2020, anda mungkin tahu mengenai sebuah kondo yang runtuh di Taman Desa. Bahagian kondominium, yang masih dibina, runtuh semasa hujan. Nasib tiada kemalangan yang melibatkan kematian walaupun struktur bangunan rosak teruk. Masalahnya sekarang, kepada pemilik kondo itu mungkin meraka akan memikirkan dua perkara beriku:

  1. Sama ada anda boleh memilih keluar dari kontrak perumahan, dan
  2. Anda akan mendapatkan wang yang telah anda bayar untuk kondo itu semula.

Walau bagaimanapun, tidak semestinya kondominium anda runtuh, itu tidak bermakna anda perlu melepaskan rumah baru anda sama sekali. Dalam kebanyakan kes kondo runtuh, projek itu akan berjalan dan kondo akan dibina semula. Tetapi secara logic mungkin pembeli akan berasa kurang selamat dan takut jika kondo itu akan runtuh semula oleh sebab-sebab yang tertentu..

Jadi, adakah anda boleh mengakhiri kontrak perumahan anda dan mendapatkan semula semua wang anda?  Atau tak dapat rumah dan jatuh miskin kerana bebanan hutang?

Sebelum kita meneruskan, mari kite memperjelaskan situasi ini: kontrak perumahan anda, yang dikenali sebagai Perjanjian Jualan & Pembelian (S&P), boleh ditamatkan. Tetapi ia bukan proses yang mudah kerana ia hanya boleh dilakukan dalam keadaan tertentu. S&Ps biasanya ditamatkan apabila keseluruhan projek telah ditinggalkan atau kondominium itu telah dibina dengan keadaan yang teruk, bahawa tidak ada sesiapa yang boleh menghuni, atau sebab-sebab lain. Jadi, seperti yang anda dapat lihat, ini adalah beberapa situasi yang serius, dan kemudian anda perlu membuktikannya jika anda mahu keluar dari perjanjian.Tetapi adakah kondominium anda runtuh layak sebagai salah satu sebab yang boleh anda lakukan dengan S&P anda? Bercakap tentang kejadian kondominium Taman Desa, seorang peguam harta tanah, Salkukhairi Abd Sukor berkata:

“… perjanjian jualan dan pembelian standard tidak menyediakan pembatalan automatik sekiranya bangunan yang sedang dalam pembinaan mengalami keruntuhan.”

Tetapi, dia juga berkata:

“… jika pemaju projek Taman Desa bersetuju membenarkan mana-mana pembeli membatalkan, kedua-dua pihak mesti memasuki perjanjian penamatan dan penyelesaian.”

Alamak?! Anda masih perlu membayar pinjaman setelah menyelesaikan proses perjanjian? macam tak adil jer. Lebih teruk lagi apabila anda perlu bayar ratusan dan ribuan ringgit, yang anda mungkin akan membayar dalam jumlah yang lebih kecil untuk sepanjang hayat anda. Tetapi inilah perkara: S&P yang anda tandatangani adalah perjanjian antara anda dan pemaju SAHAJA. Jadi, apabila anda mengakhiri perjanjian itu, anda memutuskan hubungan dengan pemaju sahaja, dan bukan bank.Peranan bank anda dalam keseluruhan situasi ini hanyalah pembiaya. Jadi, kerana mereka tidak menandatangani S&P dan hanya bersetuju untuk memberikan pinjaman, anda perlu membayar mereka apa yang terhutang kepada mereka. Kami bercakap dengan seorang peguam yang menjelaskannya lagi kepada kami, dan dia pada asasnya berkata: Walaupun anda menamatkan S&P, anda tidak dapat mengembalikan wang yang anda bayar, dan anda masih perlu terus membayar pinjaman.Oleh itu, anda tidak mempunyai unit kondo baru lagi, tetapi anda masih perlu bekerja lebih masa untuk membayar pinjaman perumahan itu setiap bulan. Bunyi seperti mimpi ngeri, bukan? Syukurlah, undang-undang itu menawarkan anda beberapa pilihan lain untuk bantuan.

Ingat bagaimana kami mengatakan bahawa pihak-pihak hanya untuk S&P anda dan pemaju anda? Jadi, anda tidak boleh mendapatkan bantuan dari bank tetapi sebenarnya boleh mendapatkan bayaran daripada pemaju itu sendiri! S&P anda berfungsi seperti mana-mana kontrak lain. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana kontrak berfungsi, berikut adalah sedikit informasi. Apabila anda menandatangani kontrak dengan seseorang, anda dan orang itu mempunyai kewajipan undang-undang untuk memenuhi tanggungjawab anda yang dinyatakan dalam kontrak itu.Oleh itu, dalam kes kontrak perumahan anda, anda sepatutnya bersetuju, sebagai contoh, untuk membayar rumah. Dan pemaju anda, sebaliknya, akan bersetuju untuk melengkapkan rumah seperti yang dijanjikan. Ini bermakna jika pemaju anda tidak membina rumah dalam keadaan yang sesuai atau tidak pernah dibina sama sekali, mereka akan melanggar (melanggar) kontrak atau perjanjian perumahan. Kerana ini, anda boleh menyaman mereka kerana tidak memberikan apa yang dijanjikan.Perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah, walaupun anda telah menamatkan S&P dan memotong semua hubungan undang-undang dengan pemaju, anda masih boleh menyaman mereka. Anda dibenarkan untuk membatalkan S&P dengan alasan bahawa pemaju anda melanggar kontrak, dan kemudian menuntutnya atas alasan yang tepat.Tetapi anda tidak boleh menuntut seseorang untuk ‘melanggar kontrak’ – anda perlu menuntut mereka untuk sesuatu yang lebih spesifik. Terdapat senarai panjang tentang apa yang anda boleh menuntut seseorang untuk (dan anda perlu berunding dengan peguam anda untuk tahu apa tindakan yang boleh anda ambil terhadap mereka), tetapi berikut adalah beberapa:

Negligence

Jika kondominium anda runtuh dan kemungkinan besar disebabkan oleh kecuaian pemaju, anda boleh membuktikan mereka harus bertanggungjawab. Untuk menuntut seseorang untuk kecuaian, anda perlu membuktikan kesemua perkara berikut:

  • Pemaju mempunyai tugas di bawah undang-undang untuk memberi anda rumah yang selamat dan selamat, sesuai untuk hidup (ini boleh dibuktikan dengan perjanjian perumahan anda)
  • Pemaju telah gagal menjalankan tugas ini kerana kesalahan mereka sendiri (cuai dalam memilih kontraktor, bahan dan sebagainya)
  • Kecuaian pemaju adalah sebab kondominium telah runtuh di tempat pertama
  • Anda telah mengalami kerugian atau kemudaratan kerana kecuaian pemaju

Jika tuntutan anda untuk kecuaian berjaya, mahkamah akan memberi pampasan kewangan kepada anda, yang dikenali sebagai ganti rugi. Tetapi penting untuk diperhatikan bahawa anda mungkin tidak mendapat 100% wang anda kembali, kerana jumlah ganti rugi yang diberikan kepada anda akan diputuskan oleh mahkamah.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda boleh menyaman pembangun anda untuk lebih daripada satu jenis kerosakan, bergantung kepada sama ada atau tidak anda boleh tinggal di kondo selepas keruntuhannya. Pastikan untuk berunding dengan peguam anda dengan cara terbaik untuk menuntut ganti rugi anda, supaya walaupun anda tidak dapat mengembalikan semua wang yang anda belanjakan di kondo itu, sekurang-kurangnya anda dapat membayar sebahagian daripada pinjaman bank.

Sumber dari: https://asklegal.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0
Enthusiast

Written by eppylio

Story MakerStory MakerYears Of MembershipYears Of MembershipStory Maker